Рецепти
Летна зеленчукова чорба
Вкусна и лесна чорба по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(2 )
Компир(4 )
Морков(4 )
Коцка за супа-бујон(1 Пакување)
Вода(5 Чаши)
Доматен сос(5 Чаши)
Лук(4 Чешниња)
Кромид(1 Главица)
Бибер(1 Супена лажица)
Вегета(0.5 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(0.5 Китка)
Балсамико оцет(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 45 минути
- Зеленчукот се сечка и кратко се пропржува во тенџере со маслиново масло.
- Во тенџерето се додава вода, сос од домати, бујон и 1 шоља со зачини. Се остава да се вари околу 1 час на тивок оган.
- Откога ќе се свари смесата со зеленчукот, се блендира.
- Во друг сад за пржење се става зејтинот и се подготвува запршка: се додава 1 супена лажица брашно, сечкан магдонос и црвен пипер, па се додава во тенџерето и се вари уште 20тина минути.
- По желба како додаток на чорбата, во посебен сад се подготвува лук, магдонос и балсамико оцет, па се додава во чорбата по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во