Рецепти
Лисната пита со кромид
Вкусна пита со сочен фил од кромид, урда и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(неколку листови )
Кромид(6 мали главици )
Урда(350 Грама)
Павлака(1/2 Децилитар)
Рендан кашкавал(50 Грама)
Јајце(6 )
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Излупете го кромидот и ситно исечкајте го, а потоа варете го во зовриена и посолена вода.
- Исцедете го и оставете го да се олади.
- Потоа посипете го со кашкавалот, мајоранот, исечканиот магдонос, солта, биберот и добро измешајте го.
- Урдата и павлаката измешајте ги со малку сол.
- Прекријте една кружна тава (дијаметар 26 см) со хартија за печење.
- Тестото поделете го на два дела, едниот ставете го на дното и рабовите од тавата. Прекријте го со смесата од кромид и со смесата од урда и павлака.
- Врз површината направете 6 вдлабнатини со задниот дел од лажицата и во секоја од нив скршете по едно јајце. Јајцата посолете ги и полијте ги со малку масло.
- Другиот дел од лиснатото тесто расукајте го и со него прекријте ја питата.
- Избоцкајте го на неколку места со чепкалка и печете ја питата на 200 степени, 30 минути.
- Сервирајте ја ладна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во