Рецепти
Лисната пита со кромид Ана Ѓорова

Вкусна пита со сочен фил од кромид, урда и павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(неколку листови )

Кромид(6 мали главици )

Урда(350 Грама)

Павлака(1/2 Децилитар)

Рендан кашкавал(50 Грама)

Јајце(6 )

Мајоран

Магдонос

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го, а потоа варете го во зовриена и посолена вода.
  2. Исцедете го и оставете го да се олади.
  3. Потоа посипете го со кашкавалот, мајоранот, исечканиот магдонос, солта, биберот и добро измешајте го.
  4. Урдата и павлаката измешајте ги со малку сол.
  5. Прекријте една кружна тава (дијаметар 26 см) со хартија за печење.
  6. Тестото поделете го на два дела, едниот ставете го на дното и рабовите од тавата. Прекријте го со смесата од кромид и со смесата од урда и павлака.
  7. Врз површината направете 6 вдлабнатини со задниот дел од лажицата и во секоја од нив скршете по едно јајце. Јајцата посолете ги и полијте ги со малку масло.
  8. Другиот дел од лиснатото тесто расукајте го и со него прекријте ја питата.
  9. Избоцкајте го на неколку места со чепкалка и печете ја питата на 200 степени, 30 минути.
  10. Сервирајте ја ладна.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: