Рецепти
Лисната пита со кромид Ана Ѓорова

Вкусна пита со сочен фил од кромид, урда и павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(неколку листови )

Кромид(6 мали главици )

Урда(350 Грама)

Павлака(1/2 Децилитар)

Рендан кашкавал(50 Грама)

Јајце(6 )

Мајоран

Магдонос

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го, а потоа варете го во зовриена и посолена вода.
  2. Исцедете го и оставете го да се олади.
  3. Потоа посипете го со кашкавалот, мајоранот, исечканиот магдонос, солта, биберот и добро измешајте го.
  4. Урдата и павлаката измешајте ги со малку сол.
  5. Прекријте една кружна тава (дијаметар 26 см) со хартија за печење.
  6. Тестото поделете го на два дела, едниот ставете го на дното и рабовите од тавата. Прекријте го со смесата од кромид и со смесата од урда и павлака.
  7. Врз површината направете 6 вдлабнатини со задниот дел од лажицата и во секоја од нив скршете по едно јајце. Јајцата посолете ги и полијте ги со малку масло.
  8. Другиот дел од лиснатото тесто расукајте го и со него прекријте ја питата.
  9. Избоцкајте го на неколку места со чепкалка и печете ја питата на 200 степени, 30 минути.
  10. Сервирајте ја ладна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: