Рецепти
Мафини од тиква со цимет Ана Ѓорова

Меки и вкусни колачиња од тиква кои одлично одат со чаша топло млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 1/2 Чаша)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Пире од варена тиква(1 Чаша)

Билно масло(1/3 Чаша)

Јајце(2 )

Шеќер(1 1/4 чаша + 1 лажица )

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во сад измешајте го брашното и прашакот за печиво.
  3. Во друг поголем сад измешајте го вареното пире од тиква, билното масло, јајцата, 1 1/4 чаша шеќер, сода бикарбоната и солта. Мешајте додека смесата се соедини.
  4. Смесата распоредете ја во силиконски садови за мафини претходно намачкани со масло, така што ќе ги наполните кошничките малку повеќе од половина.
  5. Циметот измешајте го со 1 лажица шеќер, наросете врз мафините во калапчињата и ставете ги да се печат во загреаната рерна 25-30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: