Рецепти
Мафини од тиква со цимет
Меки и вкусни колачиња од тиква кои одлично одат со чаша топло млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 1/2 Чаша)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Пире од варена тиква(1 Чаша)
Билно масло(1/3 Чаша)
Јајце(2 )
Шеќер(1 1/4 чаша + 1 лажица )
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Во сад измешајте го брашното и прашакот за печиво.
- Во друг поголем сад измешајте го вареното пире од тиква, билното масло, јајцата, 1 1/4 чаша шеќер, сода бикарбоната и солта. Мешајте додека смесата се соедини.
- Смесата распоредете ја во силиконски садови за мафини претходно намачкани со масло, така што ќе ги наполните кошничките малку повеќе од половина.
- Циметот измешајте го со 1 лажица шеќер, наросете врз мафините во калапчињата и ставете ги да се печат во загреаната рерна 25-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во