Рецепти
Мафини со вишни
Овошни мафини што се многу едноставен, а освежителен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вишни(200 Грама)
Шеќер(7 Супени лажици)
Маргарин(100 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(2 )
Брашно(150 Грама)
Прашок за печиво(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Се чистат вишните од семките и се ставаат во цедалка.
- Маргаринот и шеќерот се матат со миксер, се додаваат солта, ванилиниот шеќер и кората од лимон. Може да додадете и ликер од вишни по желба.
- Постепено се додаваат јајцата и се мати додека се изедначи смесата.
- Од брашното се одделува 1 лажица, а останатото се додава во кремот заедно со печивото и добро се промешува. Се добива потврда смеса.
- Лажицата брашно се става во плитка чинија и во него се валкаат вишните, потоа се додаваат во тестото и се промешува.
- Тестото се става во калапи обложени со хартиени кошнички и се пече 25 минути на 180°C во загреана рерна.
- Кога ќе се изладат, мафините се декорираат со шлаг и со вишни по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во