Рецепти
Мармалад од грозје со јаболки Ана Ѓорова

Необичен и вкусен овошен мармалад од бело грозје и јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело грозје(1 Килограм)

Јаболко(2 )

Шеќер(400 Грама)

Лимон(1/2 )

Ракија(1 мала чашка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јаболките излупете ги и отстранете им ги дршките и семките, па исечете ги на коцкички.
  2. Ставете ги во тенџере со сокот од лимон и грозјето. Гответе ги околу 30 минути.
  3. Ставете ја содржината од тенџерето во цедалка за добро да го процедите целиот сок од овошјето.
  4. Сокот ставете го во тенџере на оган со шеќерот и добро измешајте го.
  5. Додајте ја и ракијата, па гответе уште 40 минути. Со дрвена лажица отстранувајте ја пената што се прави при варењето.
  6. На крај од варењето, проверете ја густината на мармаладот – капнете пола лажичка во стаклена чинија.
  7. Мармаладот претурете го во стерилизирани тегли, добро прицврстете ги со капак и превртете ги наопаку.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: