Рецепти
Медени крилца
Крцкави пилешки крилца со интересен сос како комбинација за малку посмелите готвачи
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки крилца(700 Грама)
Димена сланина(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Црвено вино(150 Милилитри)
Соја сос(2 Супени лажици)
Мед(5 Супени лажици)
Суво грозје(60 Грама)
Италијански зачин (мешан зачин)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Масло(за пржење )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилешките крилца се зачинуваат по вкус. Се пржат во добро загреано масло додека заруменат. Се вадат од чинија и се оставаат на топло.
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат, па се пржат во истата тава на умерен оган. Се додава суво грозје, чадена сланина сечкана и мед, па се меша со лажица.
- Се остава да се крчка неколку минути, па се додава соја сос и ситно сечкан рузмарин, босилек, жалфија и оригано.
- Се налева со вино и со 2 дл вода, се посипува со мешавина сув зачин по вкус и со лут црвен пипер.
- Крилцата се враќаат во тавата да се крчкаат поклопени уште 50 минути. По потреба се долева уште вода.
- Кога крилцата ќе омекнат, а сосот ќе се згусне, се сервираат во чинија и се послужуваат со пире од компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во