Рецепти
Медени крилца Ана Ѓорова

Крцкави пилешки крилца со интересен сос како комбинација за малку посмелите готвачи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки крилца(700 Грама)

Димена сланина(150 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Црвено вино(150 Милилитри)

Соја сос(2 Супени лажици)

Мед(5 Супени лажици)

Суво грозје(60 Грама)

Рузмарин

Жалфија

Сув босилек

Суво оригано

Италијански зачин (мешан зачин)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

Масло(за пржење )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Пилешките крилца се зачинуваат по вкус. Се пржат во добро загреано масло додека заруменат. Се вадат од чинија и се оставаат на топло.
  2. Кромидот и лукот ситно се сечкаат, па се пржат во истата тава на умерен оган. Се додава суво грозје, чадена сланина сечкана и мед, па се меша со лажица.
  3. Се остава да се крчка неколку минути, па се додава соја сос и ситно сечкан рузмарин, босилек, жалфија и оригано.
  4. Се налева со вино и со 2 дл вода, се посипува со мешавина сув зачин по вкус и со лут црвен пипер.
  5. Крилцата се враќаат во тавата да се крчкаат поклопени уште 50 минути. По потреба се долева уште вода.
  6. Кога крилцата ќе омекнат, а сосот ќе се згусне, се сервираат во чинија и се послужуваат со пире од компири.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: