Рецепти
Мек колач со праски
Освен како десерт, колачот е одличен и за појадок со чаша млеко или за ужинка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(160 Грама)
Масло(80 Милилитри)
Јогурт(може и овошен од праски 120 мл )
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Праска(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јајцата и шеќерот матете ги добро со миксер додека добиете кремаста смеса.
- Потоа додајте ги маслото, овошниот јогурт и малку рендана кора од лимон.
- Повторно матете со миксер и на крај додајте го брашното измешано со печивото.
- Измешајте ги состојките додека добиете хомогена смеса.
- Праските излупете ги, исчистете ги и исечете ги на покрупни парчиња.
- Во калап за печење торти (намастен) претурете ја смесата и ставете ги парчињата праски.
- Печете го колачот во загреана рерна на 170°C околу 35 минути.
- Колачот оставете го да се олади, па одозгора наросете го со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во