Рецепти
Мек колач со праски Ана Ѓорова

Освен како десерт, колачот е одличен и за појадок со чаша млеко или за ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(160 Грама)

Масло(80 Милилитри)

Јогурт(може и овошен од праски 120 мл )

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Праска(1 Килограм)

Рендана кора од лимон

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Јајцата и шеќерот матете ги добро со миксер додека добиете кремаста смеса.
  2. Потоа додајте ги маслото, овошниот јогурт и малку рендана кора од лимон.
  3. Повторно матете со миксер и на крај додајте го брашното измешано со печивото.
  4. Измешајте ги состојките додека добиете хомогена смеса.
  5. Праските излупете ги, исчистете ги и исечете ги на покрупни парчиња.
  6. Во калап за печење торти (намастен) претурете ја смесата и ставете ги парчињата праски.
  7. Печете го колачот во загреана рерна на 170°C околу 35 минути.
  8. Колачот оставете го да се олади, па одозгора наросете го со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: