Рецепти
Мелено месо со зеленчук и пире
Со ова јадење ви предлагаме да се напиете суво црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско мелено месо(750 Грама)
Златна мешавина(300 Грама)
Компир(5 лупени )
Кромид(1 Главица)
Јајце(3 )
Кашкавал(150 Грама)
Маргарин(50 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Суво оригано(1 Супена лажица)
Вегета(1 1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Главицата кромид и киселите краставички ситно ги сечкаме и ги додаваме во садот со меленото месо.
- Ги додаваме мешаниот зеленчук, јајцата, ориганото и 1 лажица вегета. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Ја месиме смесата со рака.
- Маргаринот го сечкаме на парчиња. Го ставаме во огноотпорен сад намрсен со масло.
- Во садот го ставаме меленото месо со зеленчук и го расплескуваме со рака.
- Во тенџере со вода на оган додаваме масло за јадење и преостанатата вегета. Посолуваме и ги ставме компирите исечкани на парчиња. Го додаваме млекото и вариме 20 минути.
- Сварените парчиња компири со лажица решетка ги ставаме во длабок сад и ги гмечиме со алатка за пире. Пирето го ставаме врз смесата од мелено месо во огноотпорниот сад.
- Садот го ставаме во рерна, печеме 45 минути на 180 степени и го вадиме од рерна.
- На крупната страна од рендето во садот го рендаме кашкавалот.
- Го враќаме садот во рерна, печеме уште 10 минути на истата температура и го вадиме од рерна.
- Меленото месо со зеленчук и пире го сечеме на коцки.
- Две парчиња ставаме на чинија за сервирање
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во