Рецепти
Милиброд
Вкусен колач кој одлично оди со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(200 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Јајце(1 )
Белка од јајце(1 )
Квасец(1/2 )
Шеќер(100 Грама)
Брашно(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во еден сад ставете ги млекото, маслото, јајцето и белката. Додајте ги квасецот и шеќерот и брашно по потреба. Месете додека да добиете средно меко тесто, па оставете го да стаса.
- Потоа тестото поделете го на четири дела и од секој дел расукајте кора. Филувајте ја по желба со мармалад и ореви или со афион попарен со млеко.
- Завиткајте ролат и ставете го во намастен плех и оставете да стаса уште еднаш.
- Премачкајте ги ролатите со жолчка и ставете да се печат во рерна загреана на 200°C. По потреба пред крај покријте со алуминиумска фолија да не ви изгори одозгора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во