Рецепти
Мини переци
Вкусни и лесни грицки за гостите или за со омилената серија
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Јајце(3 )
Млеко(250 Милилитри)
Маргарин(250 Грама)
Сусам(100 Грама)
Квасец(1 свеж )
Масло(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот изронете го и додајте го во тенџере со млако млеко. Мешајте го со жица да се растопи.
- Жолчките од јајца измешајте ги со брашното, солта и сечканиот омекнат маргарин.
- Додајте ги млекото со растопениот квасец и маслото, па замесете тесто и оставете го да стасува 30-тина минути.
- Потоа од тестото расукајте кора на набрашнета работна површина со дебелина од 7-8 мм.
- Со калап од кората вадете ги переците и редете ги во плех обложен со хартија за печење.
- Ако немате калапчиња, тогаш откинете мал дел од тестото, свиткајте го како долг ролат и рачно формирајте перечиња.
- Белките изматете ги со виљушка, премачкајте ги переците и наросете ги со сусам или со крупна сол.
- Печете ги во рерна на 180 степени околу 15 минути или додека добијат убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во