Рецепти
Мини переци Ана Ѓорова

Вкусни и лесни грицки за гостите или за со омилената серија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Јајце(3 )

Млеко(250 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Сусам(100 Грама)

Квасец(1 свеж )

Масло(50 Милилитри)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот изронете го и додајте го во тенџере со млако млеко. Мешајте го со жица да се растопи.
  2. Жолчките од јајца измешајте ги со брашното, солта и сечканиот омекнат маргарин.
  3. Додајте ги млекото со растопениот квасец и маслото, па замесете тесто и оставете го да стасува 30-тина минути.
  4. Потоа од тестото расукајте кора на набрашнета работна површина со дебелина од 7-8 мм.
  5. Со калап од кората вадете ги переците и редете ги во плех обложен со хартија за печење.
  6. Ако немате калапчиња, тогаш откинете мал дел од тестото, свиткајте го како долг ролат и рачно формирајте перечиња.
  7. Белките изматете ги со виљушка, премачкајте ги переците и наросете ги со сусам или со крупна сол.
  8. Печете ги во рерна на 180 степени околу 15 минути или додека добијат убава румена боја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: