Рецепти
Мус од манго
Свежиот плод на мангото е богат извор на калиум кој е важна компонента на клеточните течности и помага за контрола на срцето и крвниот притисок. Плодот е и одличен извор на витамин А и флавоноиди погодни за здравјето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Желатин(1 Кафена лажица)
Вода(2 Супени лажици)
Манго(125 Грама)
Шеќер(2 Супени лажици)
Хопла(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Ставете го желатинот во 1 супена лажица вода.
- Во сад ставете 1 супена лажица вода и кога ќе зоврие додајте ја во желатинот додека не се стопи.
- Исечкајте го на ситни парчиња мангото и ставете го во блендер заедно со стопениот желатин. Убаво изблендирајте и додајте шеќер по желба.
- Во друг сад ставете 2 супени лажици шеќер и хопла и матете со миксер. Постепено додавајте ја смесата од блендерот во шлагот и убаво соединете. Добиената смеса поделете ја во модли или во посебни садови и ставете во фрижидер неколку часа. Послужете и декорирајте со свежи парчиња манго и листови нане.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во