Рецепти
Мусака со шампињони
Поинаков рецепт за мусака во вкусна, вегетаријанска варијанта со печурки и компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(750 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Павлака(200 Милилитри)
Жолчка од јајце(2 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Сушен зеленчук(1 Кафена лажица)
Сув магдонос(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирот сварете го со лушпа, па потоа излупете го и исечкајте го на кругови.
- На загреано масло додајте ситно исечкан лук, малку оставете го да се испржи и додајте ги исечканите шампињоњи на кругови. Кога печурките ќе омекнат, посолете ги, додајте им сушен зеленчук, бибер и магдонос.
- Во подмачкан плех редете ред компири ред шампињони. Последниот ред треба да биде компир.
- Жолчките од јајца и павлаката измешајте ги, прелијте ја мусаката и печете во загреана рерна додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во