Рецепти
Њоки од тиква Ана Ѓорова

Многу едноставно јадење со кое ќе ги изненадите најблиските

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(800 Грама)

Брашно(100 Грама)

Јајце(1 )

Путер(30 Грама)

Рендан пармезан(50 Грама)

Жалфија

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Излупете ја тиквата и извадете ѝ ги семките. Потоа исечете ја на парчиња од околу 1 см и ставете ги парчињата врз тава претходно покриена со хартија за печење.
  2. Покријте ја тиквата со уште еден слој хартија за печење и печете ја на 180°C околу 20-тина минути.
  3. Оставете ја настрана да се излади и потоа испасирајте ја со вилушка во пире или изблендирајте ја. Тиквата треба да содржи што помалку вода, во спротивно ќе ви биде потребно многу повеќе брашно за подготовка на њоките. Затоа повторно ставете го пирето од тиква врз хартија за печење во тава и печете го на 110°C додека убаво се исуши.
  4. Направете вдлабнатина во брашното и во средината ставете го пирето од тиква, па убаво замесете тесто со дланките. Откако ќе почне да се формира смесата, додајте го јајцето и повторно месете. Убаво изработете го со дланките за да не се лепи: доколку е влажно, ставете уште малку брашно, но не претерувајте. Ако ставите премногу брашно, њоките ќе бидат тврди и помалку ќе го осеќате вкусот на тиквата.
  5. Потоа започнете со формирање на њоките: тестото се дели на повеќе топчиња, а топчињата се сукаат во долги стапчиња и се сечкаат. Должината на њоките е по желба, околу 3-4 сантиметри.
  6. Зовријте вода во тенџере, додајте сол и ставете ги њоките да се варат во зовриената вода околу 3 минути. Почнете да ги вадите од водата со решеткаста лажица кога ќе почнат да пловат на површината.
  7. Ставете ги њоките во тенџере, додајте путер и жалфија, зачинете ги со сол и бибер, наросете пармезан и послужете ги.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: