Рецепти
Обланди со бисквити и чоколадо
Едноставен, а вкусен десерт за со попладневното кафе. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Обланди(5 )
Јајце(2 )
Шеќер(150 Грама)
Путер(250 Грама)
Бисквити(500 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Црно чоколадо(100 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Рум(30 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Бисвитите сомелете ги и ставете ги во длабок сад.
- Во тенџере на оган ставете ги млекото, шеќерот, ванилиниот шеќер и чоколадото искршено на парчиња, па мешајте додека да се растопат шеќерот и чоколадото.
- Растопената смеса измешајте ја со бисквитите.
- Во друг сад со миксер изматете го путерот додека да стане пенаст.
- Додајте ги јајцата и румот и продолжете да матите додека смесата се соедини.
- Додајте ја во длабокиот сад со бисквитите и матете со миксер додека филот се соедини.
- Првата обланда со рапавата страна нагоре премачкајте ја со фил.
- Истата постапка повторете ја со уште 3 обланди.
- Врз филот ставете ја 5-тата обланда со мазната страна нагоре и притиснете со рацете за да обландите се залепат.
- Оставете ги да отстојат во фрижидер преку ноќ, а утредента пресечете ги на ромбови или коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во