Рецепти
Октопод салата Ана Ѓорова

Медитеранска салата погодна за сечиј вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Најпрво исчистете го октоподот на следниот начин: исплакнете го под млаз ладна вода, префрлете го на чиста работна површина и исушете го со кујнска крпа. Потоа ставете го врз даска за сечење и со нож исечете ја главата по должина на очите за да ги отстраните; отстранете ја и устата со нож.
  2. Потоа месото од октоподот исчукајте го со кујнски чекан, па повторно исплакнете го под млаз ладна вода.
  3. Морковот излупете го и потоа заедно со целерот исечкајте ги на кругови.
  4. Во тенџере на оган ставете вода и додајте ги зеленчуците, ловоровиот лист, лукот, сол, бибер.
  5. Кога водата во тенџерето ќе зоврие, додајте го исчистениот октопод и варете го со покриен капак 30-35 минути на многу тивок оган.
  6. Сварениот октопод исечкајте го, па во сад измешајте го со сечканиот магдонос, масло, сол и лимонов сок.
Салата со соја и шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Малиџано салата
Салата со праз и сирење
Салата со карфиол и маслинки
Салата со компири и туна
Посна руска салата
Брза салата од брокула
Салата со урда и праз
Кинеска салата
Бела салата
Салата со туна и грашок
Крем салата од печени пиперки и фета
Крем салата со пиперки и пршута
Салата од брокула со прелив од јогурт
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Макарони салата со горгонзола
Свечена слоевита салата
Салата од пченка
Салата со јајца, грашак и месо
Салата со спанаќ, туна и јајца
Салата од леќа и пченица
Макало од кисело млеко
Медитеранска паста салата
Крем салата со сирење и шампињони
Ориз салата со павлака
Крем салата со модри патлиџани
Бела салата
Салата од зелка и целер

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: