Рецепти
Октопод во рерна
Специјалитет од октопод зачинет со лук и со гарнир од компир за љубителите на морската храна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Октопод(1 поголем или неколку помали )
Лук(неколку сечкани чешниња или лук во прав )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Октоподите се ставаат во експрес-лонец, се полеваат со вода и се варат 30-45 минути. Потоа лонецот се отвора и се остава малку да отстои.
- Се вадат октоподите и се ставаат во тава за печење (варени се кога месото им се раздвојува), се посолуваат и се зачинуваат со бибер и вегета.
- Во тавата со октоподите се сечка лук или се става лук во прав и се додава масло. Тавата се покрива со фолија и се става во рерна на 220°C околу 1 час.
- Посебно се варат компири, се посолуваат и зачинуваат, се попрскуваат со масло и се сервираат како гарнир со октоподите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во