Рецепти
Октопод во рерна Ана Ѓорова

Специјалитет од октопод зачинет со лук и со гарнир од компир за љубителите на морската храна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(1 поголем или неколку помали )

Сол

Вегета

Лук(неколку сечкани чешниња или лук во прав )

Компир

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Октоподите се ставаат во експрес-лонец, се полеваат со вода и се варат 30-45 минути. Потоа лонецот се отвора и се остава малку да отстои.
  2. Се вадат октоподите и се ставаат во тава за печење (варени се кога месото им се раздвојува), се посолуваат и се зачинуваат со бибер и вегета.
  3. Во тавата со октоподите се сечка лук или се става лук во прав и се додава масло. Тавата се покрива со фолија и се става во рерна на 220°C околу 1 час.
  4. Посебно се варат компири, се посолуваат и зачинуваат, се попрскуваат со масло и се сервираат како гарнир со октоподите.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: