Рецепти
Октопод во рерна Ана Ѓорова

Специјалитет од октопод зачинет со лук и со гарнир од компир за љубителите на морската храна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(1 поголем или неколку помали )

Сол

Вегета

Лук(неколку сечкани чешниња или лук во прав )

Компир

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Октоподите се ставаат во експрес-лонец, се полеваат со вода и се варат 30-45 минути. Потоа лонецот се отвора и се остава малку да отстои.
  2. Се вадат октоподите и се ставаат во тава за печење (варени се кога месото им се раздвојува), се посолуваат и се зачинуваат со бибер и вегета.
  3. Во тавата со октоподите се сечка лук или се става лук во прав и се додава масло. Тавата се покрива со фолија и се става во рерна на 220°C околу 1 час.
  4. Посебно се варат компири, се посолуваат и зачинуваат, се попрскуваат со масло и се сервираат како гарнир со октоподите.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: