Рецепти
Орев коцки
Лесни коцки од орев со чоколаден прелив како вкусен домашен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Шеќер(200 грама + 18 супени лажици )
Масло(3 Чаша)
Млеко(4 Чаши)
Мелени ореви(7 Чаши)
Брашно(6 Чаши)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Вода(6 Супени лажици)
Црно чоколадо(2 реда )
Маргарин(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Јајцата се матат пенливо со шеќерот (200 грама), маслото, млекото, оревите (2 чаши), брашното и со прашокот за печиво.
- Смесата се истура во подлабок плех обложен со хартија и се пече во загреана рерна на 200 степени додека зарумени.
- Шеќерот се прелива во вода и се остава да се рестопи и да се свари сирупот. Потоа се додаваат чоколадото, маргаринот и мелените ореви, а штом ќе зоврие, се прелева врз испечениот колач.
- Се израмнува и се остава да се стегне. На крај колачот се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во