Рецепти
Ориз со говедско и млад кромид
Оризот може да го послужите како гарнир со јадењето или како главно јадење бидејќи е доста богато
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(2 Супени лажици)
Лук(3 Чешниња)
Млад кромид(2 )
Чили пиперка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Зелка(140-170 Грама)
Говедско месо(150-200 Грама)
Ориз(2-3 Чаши)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Младиот кромид, лукот, пиперките и зелката ситно исечкајте ги (извадете ги семките и дршките од пиперките).
- Во тава на умерен оган загрејте лажица и пол масло и пропржете ги зеленчуците околу 1-2 минути додека малку да омекнат. Посолете ги.
- Говедското месо (претходно сварено) исечкајте го на коцки и додајте го со зеленчуците. Мешајте и кратко пропржете.
- Потоа додајте го и оризот (исто така претходно сварен), зачинете по вкус со уште сол и со бибер и додајте го соја сосот. Пржете уште неколку минути и мешајте.
- Смесата тргнете ја настрана во тавата, додајте 1/2 лажица масло кај празниот простор во тавата и додајте ги изматените јајца да се испржат.
- Пржените јајца измешајте ги со оризот и со месото и пржете уште неколку минути убаво да се соединат.
- На крај по вкус додајте уште сол, бибер, соја сос и веднаш сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во