Рецепти
Ориз со говедско и млад кромид Ана Ѓорова

Оризот може да го послужите како гарнир со јадењето или како главно јадење бидејќи е доста богато

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(2 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Млад кромид(2 )

Чили пиперка(1 )

Зелена пиперка(1 )

Зелка(140-170 Грама)

Говедско месо(150-200 Грама)

Ориз(2-3 Чаши)

Јајце(2 )

Сол

Бибер

Соја сос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Младиот кромид, лукот, пиперките и зелката ситно исечкајте ги (извадете ги семките и дршките од пиперките).
  2. Во тава на умерен оган загрејте лажица и пол масло и пропржете ги зеленчуците околу 1-2 минути додека малку да омекнат. Посолете ги.
  3. Говедското месо (претходно сварено) исечкајте го на коцки и додајте го со зеленчуците. Мешајте и кратко пропржете.
  4. Потоа додајте го и оризот (исто така претходно сварен), зачинете по вкус со уште сол и со бибер и додајте го соја сосот. Пржете уште неколку минути и мешајте.
  5. Смесата тргнете ја настрана во тавата, додајте 1/2 лажица масло кај празниот простор во тавата и додајте ги изматените јајца да се испржат.
  6. Пржените јајца измешајте ги со оризот и со месото и пржете уште неколку минути убаво да се соединат.
  7. На крај по вкус додајте уште сол, бибер, соја сос и веднаш сервирајте.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: