Рецепти
Ориз со говедско и млад кромид Ана Ѓорова

Оризот може да го послужите како гарнир со јадењето или како главно јадење бидејќи е доста богато

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(2 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Млад кромид(2 )

Чили пиперка(1 )

Зелена пиперка(1 )

Зелка(140-170 Грама)

Говедско месо(150-200 Грама)

Ориз(2-3 Чаши)

Јајце(2 )

Сол

Бибер

Соја сос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Младиот кромид, лукот, пиперките и зелката ситно исечкајте ги (извадете ги семките и дршките од пиперките).
  2. Во тава на умерен оган загрејте лажица и пол масло и пропржете ги зеленчуците околу 1-2 минути додека малку да омекнат. Посолете ги.
  3. Говедското месо (претходно сварено) исечкајте го на коцки и додајте го со зеленчуците. Мешајте и кратко пропржете.
  4. Потоа додајте го и оризот (исто така претходно сварен), зачинете по вкус со уште сол и со бибер и додајте го соја сосот. Пржете уште неколку минути и мешајте.
  5. Смесата тргнете ја настрана во тавата, додајте 1/2 лажица масло кај празниот простор во тавата и додајте ги изматените јајца да се испржат.
  6. Пржените јајца измешајте ги со оризот и со месото и пржете уште неколку минути убаво да се соединат.
  7. На крај по вкус додајте уште сол, бибер, соја сос и веднаш сервирајте.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: