Рецепти
Овесни барови со смокви
Вкусни непечени колачи што се одлични за ужина или за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сончоглед(4 Супени лажици)
Овесни снегулки(5 Супени лажици)
Кокос(4 Супени лажици)
Сусам(3 Супени лажици)
Ленено семе(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(100 Грама)
Мед(1 Супена лажица)
Смоква(6-8 свежи и зрели )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Семките од сончоглед потпечете ги во сува тава, па издробете ги со сукало.
- Сусамот исто така се потпекува, но внимавајте да не загори.
- Половина од чоколадото се сече ситно, а смоквите се лупат.
- Издробените семки од сончоглед, сусамот, сечканото чоколадо и смоквите се мешаат во подлабок сад.
- Се додаваат овесните снегулки, кокосот, ленот и медот, па со дланките се соединува смесата.
- Во четвртасто тавче се става хартија за печење, па смесата се префрла врз неа и се обликува во правоаголник со големина од 25х15 см и со дебелина од 1.5 см.
- Тавчето се става во ладилник и се остава да се стегне, а потоа колачот по желба се прелива со топено чоколадо и се сече на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во