Рецепти
Овошни кошнички Ана Ѓорова

Колачи со крем и сезонско овошје за сладок десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(2 (за тесто) )

Шеќер(120 грама (за тесто) )

Маргарин(120 грама (за тесто) )

Брашно(250 грама (за тесто) )

Жолчка од јајце(2 (за кремот) )

Ванилин шеќер(2 пакетчиња (за кремот) )

Пудинг од ванила(1 пакетче (за кремот) )

Млеко(3 децилитри (за кремот) )

Маргарин(50 грама (за кремот) )

Шеќер во прав(100 грама (за кремот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

Тесто:

  1. Од состојките за тесто замесете тесто, расукајте го (со дебелина околу 5 мм) на набрашнета работна површина.
  2. Со округла модла за колачи (или со чаша) вадете ругови и со нив обложете ги намастените калапи за мафини.
  3. Тестото издупчете го со виљушка на површината и печете го во претходно загреана рерна на 180 степени околу 10 минути.
  4. Извадете ги корпите од калапите и оставете ги да се оладат.

Крем:

  1. Измешајте со жица за матење 2 жолчки со ванилиниот шеќер, пудингот и млекото.
  2. Варете ги на рингла на пареа со постојано мешање додека смесата се згусне, па оставете ја да се олади.
  3. Во друг сад со миксер пенасто изматете го маргаринот и шеќерот во прав, па додајте ги во оладениот крем.
  4. На крајот во кремот може да помешате овошје по вкус: може да биде компот од праски (или свежи праски), кајсии, шумско овошје итн.
  5. Одозгора украсете ги кошничките со дополнително овошје и со шлаг и сервирајте ги.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: