Рецепти
Палачинки со боровинки и прелив од јапонски јаболки
Необични, вегански палачинки со тесто од банани и боровинки, а прелив од јапонски јаболки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јапонско јаболко(1 )
Цимет(1 Кафена лажица)
Кардамом(1 Прстофат)
Морско оревче(1 Прстофат)
Каранфилче(1 Прстофат)
Вода(3 Супени лажици)
Јаворов сируп(1 Супена лажица)
Ванила во прав(1/2 Кафена лажица)
Брашно(1/3 Чаша)
Замрзнати боровници(1/3 Чаша)
Кокосово брашно(1.5 Супена лажица)
Банана(1 помала )
Прашок за печиво(1/2 Супена лажица)
Кокосово млеко(140 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Зрелата јапонска јаболка излупете ја и исечкајте ја.
- Во тенџере ставете ги парчињата и додајте јаворов сируп, 1/2 лажичка цимет, каранфилче, морско оревче и кардамом.
- Додајте ја и водата и варете на умерен оган 10-15 минути додека омекне јапонското јаболко. По потреба ставете уште вода.
- Измешајте го брашното со бадемовото млеко, бананата, кокосовото брашно, печивото, ванилата и 1/2 лажичка цимет и ставете ја смесата кратко во блендер.
- Потоа смесата поделете ја на три дела, ставете ја во тава, додајте ги боровинките и притиснете ги во тестото, па печете ги палачинките од двете страни.
- Сервирајте ги палачинките топли со преливот од јапонски јаболки и уште јаворов сируп.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во