Рецепти
Палачинки со млад кромид Ана Ѓорова

Палачинките послужете ги со соја сос или со павлака за вечера или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Чаши)

Вода(топла 3/4 чаша )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло од сусам(или билно масло 2 кафени лажици )

Масло(1 Кафена лажица)

Млад кромид(6-7 страка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Измешајте ги брашното, солта и маслата. Додајте ја топлата вода и мешајте ја смесата, па замесете меко тесто. По потреба додавајте уште топла вода. Оставете го да отстои 30 минути.
  2. Во меѓувреме исечкајте го младиот кромид и измешајте го со 1/2 лажичка сол и со 1 лажичка масло од сусам (или билно масло).
  3. Тестото ставете го врз набрашнета површина и поделете го на 8 еднакви дела.
  4. Секое од деловите расукајте ги во кружна кора (20 см) и одозгора наросете ги со смесата од млад кромид.
  5. Потоа свиткајте ги корите во ролати, па во полжав.

 

01

 

6. На набрашнета површина расукајте ги полжавите во форма на палачинки и оставете ги настрана.

7. Во голема тава на умерен оган загрејте неколку лажички масло и пржете ги палачинките по 2 минути од секоја страна или додека добијат златнокафена боја.

8. Така испржените палачинки ставете ги врз салфетки за да се исцедат од вишокот маснотија и сервирајте ги веднаш со соја сос или павлака.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: