Рецепти
Палачинки со млад кромид
Палачинките послужете ги со соја сос или со павлака за вечера или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Чаши)
Вода(топла 3/4 чаша )
Сол(1 Кафена лажица)
Масло од сусам(или билно масло 2 кафени лажици )
Масло(1 Кафена лажица)
Млад кромид(6-7 страка )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Измешајте ги брашното, солта и маслата. Додајте ја топлата вода и мешајте ја смесата, па замесете меко тесто. По потреба додавајте уште топла вода. Оставете го да отстои 30 минути.
- Во меѓувреме исечкајте го младиот кромид и измешајте го со 1/2 лажичка сол и со 1 лажичка масло од сусам (или билно масло).
- Тестото ставете го врз набрашнета површина и поделете го на 8 еднакви дела.
- Секое од деловите расукајте ги во кружна кора (20 см) и одозгора наросете ги со смесата од млад кромид.
- Потоа свиткајте ги корите во ролати, па во полжав.
6. На набрашнета површина расукајте ги полжавите во форма на палачинки и оставете ги настрана.
7. Во голема тава на умерен оган загрејте неколку лажички масло и пржете ги палачинките по 2 минути од секоја страна или додека добијат златнокафена боја.
8. Така испржените палачинки ставете ги врз салфетки за да се исцедат од вишокот маснотија и сервирајте ги веднаш со соја сос или павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во