Рецепти
Палачинки во овошен сос
Класични палачинки со вкусен овошен шербет од комбинација на овошје и слатка павлака. Може да ги подготвите со сезонско овошје, секаква комбинација е убава.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(1 )
Шеќер(300 грама + 3-4 лажици и 1/2 лажичка )
Сол(1/4 Кафена лажица)
Млеко(150 Милилитри)
Газирана вода(100 Милилитри)
Брашно(10-12 Супени лажици)
Слатка павлака(1/2 Литар)
Вода(500 Милилитри)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во сад се мешаат јајцето, 1/2 лажичка шеќер, 1/4 лажичка сол, 100 мл газирана вода, 10-12 лажици брашно, 150 мл млеко и малку масло за јадење. Од смесата се пржат палачинки од двете страни во тава на вообичаен начин.
- Откако палачинките ќе се испржат, се сечкаат по должината (како јуфки) и се оставаат во тенџере настрана.
- Слатката павлака се меша со 3-4 лажици шеќер, потоа се истура врз палачинките и се промешува. Палачинките се ставаат 10-тина минути на рингла на оган да зовријат и да бидат убаво потопени во павлаката.
- Во друго тенџере на рингла се става 300 г шеќер со 500 мл вода и се вари шербет додека шеќерот убаво се растопи. Откако ќе зоврие, се додаваат 2 лажици нишесте и сечкано овошје (место ананас и киви може плус јагоди, јагоди и шумско овошје, а убава комбинација се и праски со јаболки).
- Во чинија прво се сервираат палачинките со слатката павлака, па одозгора се поливаат со сосот од овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во