Рецепти
Парена торта со гриз
Лесен и вкусен десерт што одлично оди со топка сладолед од ванила
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(20 Супени лажици)
Масло(20 Супени лажици)
Млеко(20 Супени лажици)
Гриз(250 Грама)
Брашно(20 Супени лажици)
Сечкани ореви(10 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Шеќер(3 чаши (за шербетот) )
Вода(3 чаши (за шербет) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јајцата, шеќерот, маслото, млекото, гризот, брашното, сечканите ореви и прашокот за печиво добро се соединуваат во сад за да се добие хомогена смеса.
- Смесата се претура во намастен огноотпорен сад и се пече на 200 степени.
- Во меѓувреме во тенџере се варат водата и шеќерот
- Потоа се попарува ладната торта со млак шербет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во