Рецепти

Пастрмајлија
Вкусно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1200 Грама)
Вода(750 Милилитри)
Масло(3-4 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Свинско месо(1 Килограм)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Свинска маст(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Најпрво неколку часа пред подготвувањето, а уште поубаво да отстои една вечер се припрема месото. Се сече на поситни коцки-парченца, се соли и зачинува. Убаво се промешува и се остава да ги впие зачините
- Тестото се спрема на следниов начин. Во длабок сад за месење се ставаат сите состојки. Квасецот претходно скиснат се додава во садот и се замесува средно меко тесто кое се остава да стасува околу еден час. Стасаното тесто се размесува уште еднаш и повторно се остава да кисне овој пат пократко време (околу 20-тина мин.). Кога и втор пат е стасано се размесува и се дели на 8 дела. Поделените делови се обликуваат како топчиња и по трет пат се оставаат да киснат.
- Кога и тие нараснале се обликуваат пастрмајлиите. Врз секоја од нив се ставаат парченца од претхотно приготвеното месо и парченца свинска маст. Се печат 20 мин на 220-250 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во