Рецепти
Пастрмајлија Snezana Damjanovska

Вкусно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1200 Грама)

Вода(750 Милилитри)

Масло(3-4 Супени лажици)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Свинско месо(1 Килограм)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Свинска маст(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Најпрво неколку часа пред подготвувањето, а уште поубаво да отстои една вечер се припрема месото. Се сече на поситни коцки-парченца, се соли и зачинува. Убаво се промешува и се остава да ги впие зачините
  2. Тестото се спрема на следниов начин. Во длабок сад за месење се ставаат сите состојки. Квасецот претходно скиснат се додава во садот и се замесува средно меко тесто кое се остава да стасува околу еден час. Стасаното тесто се размесува уште еднаш и повторно се остава да кисне овој пат пократко време (околу 20-тина мин.). Кога и втор пат е стасано се размесува и се дели на 8 дела. Поделените делови се обликуваат како топчиња и по трет пат се оставаат да киснат.
  3. Кога и тие нараснале се обликуваат пастрмајлиите. Врз секоја од нив се ставаат парченца од претхотно приготвеното месо и парченца свинска маст. Се печат 20 мин на 220-250 степени.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: