Рецепти
Пастрмка на кајмак
Лесен ручек од пастрмка на малку поинаков начин кој сигурно ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрма(2 )
Кајмак(250 Грама)
Лук(5 Чешниња)
Брашно(100 Грама)
Црвен вински оцет(30 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Пастрмката ја сечеме на половина по должина. Ги отсекуваме главата, перките и опашката. Ги отстрануваме коските.
- Филетите пастрмка ги сечеме на парчиња. Зачинуваме со сол и бибер од двете страни и ги оставаме парчињата на чинија за да впијат од зачините.
- Во тава на оган топиме 150 г кајмак. Парчињата риба ги обелуваме со брашното и ги пржиме на растопениот кајмак во тавата на оган. Откако ќе поруменат од двете страни ги ставаме на чинија.
- Во тенџере на оган го топиме преостанатиот кајмај и со лажица го нанесуваме на пастрмката.
- Во дрвен сад за толчење ги ставаме чешнињата лук, посолуваме и го толчиме лукот. Го додаваме оцетот, промешуваме и го нанесуваме лукот со оцет на пастрмката.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во