Рецепти
Печена тиква со киноа зрна
Здрава, вегетаријанска вечера за двајца
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мускатна тиква(1 )
Киноа зрна(150 Грама)
Фета сирење(100 Грама)
Борови ореви (пињоли)(50 Грама)
Морков(1 )
Лимон(0.5 )
Црвена пиперка(1 )
Црни маслинки(50 Грама)
Млад кромид(2 )
Суво оригано(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Преполовете ја тиквата, извадете ѝ ги семките и издлабете ѝ ја внатрешноста сосема малку со остар нож.
- Ставете ги преполовените парчиња во плех врз намастена хартија за печење. Попрскајте ги со малку маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и наросете оригано.
- Ставете ги да се печат во загреаната рерна, околу 40 минути. Извадете од рерна и врз тавата од страна ставете ја исечканата пиперка и печете уште 10 минути.
- Измешајте ги киноа зрната со фета сирењето, претходно печените борови ореви, изренданиот морков, сок од половина лимон, исечканите црни маслинки и исечканиот млад кромид. Додајте ги и испечените парчиња пиперка.
- Печената тиква наполнете ја со филот од киноа зрна, вратете уште 10 минути во рерна и послужете ја топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во