Рецепти
Печена тиква со ореви и мед
Печена тиква, полнета со ореви, суво овошје и мед – рецепт кој мора да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 мала )
Рум(1/2 Чаша)
Сечкани ореви(1/2 Чаша)
Бадеми(1 Чаша)
Цимет(1 Кафена лажица)
Мед(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 170 минути
- Исечете го капакот на тиквата со дршката и издлабете ѝ ја внатрешноста. Извадете ѝ ги семките.
- Исечкајте го сувото овошје и јатките, па измешајте ги во сад со медот, румот и циметот. Промешајте добро.
- Со смесата наполнете ја тиквата, ставете ја во огноотпорен сад и одозгора добро обвиткајте ја со алуминиумска фолија.
- Печете ја тивката во загреана рерна на 200°C околу два часа, па после извадете ја од рерна, отстранете ја фолијата и печете уште 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во