Рецепти
Печени компири со лук и пармезан Ана Ѓорова

Два вида крцкави компири со топен путер, лук, пармезан и суви зачински билки. Одлични како гарнир со главното јадење или како богато предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сладок компир(1 голем )

Компир(1 голем )

Црвен кромид(1 средна главица )

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Несолен путер(2 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(5 Чешниња)

Сушен темјан(1 Кафена лажица)

Суво оригано(1/2 Кафена лажица)

Сув босилек(1/2 Кафена лажица)

Рендан пармезан(1/3 Чаша)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Загрејте ја рерната на 210°C.
  2. Компирите измијте ги и исечете ги на кругови со дебелина од по околу половина сантиметар.
  3. Кромидот излупете го и исто така исечете го на кругови како компирите.
  4. Во намастен огноотпорен сад наредете ги круговите компир, па кромидот и сè така додека не се потрошат сите парчиња.
  5. Во сад измешајте го растопениот путер, маслиновото масло, зачинските билки, сол, бибер, пармезан и изгмечениот лук.
  6. Компирите и кромидот намачкајте ги од смесата со помош на четка за готвење и ставете ги да се печат во рерната околу 1 час додека добијат уава боја и станат крцкави на краевите.
  7. Послужете ги топли, одозгора со свеж сечкан магдонос и уште пармезан по желба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: