Рецепти

Печени компири со лук и пармезан
Два вида крцкави компири со топен путер, лук, пармезан и суви зачински билки. Одлични како гарнир со главното јадење или како богато предјадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сладок компир(1 голем )
Компир(1 голем )
Црвен кромид(1 средна главица )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Несолен путер(2 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(5 Чешниња)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Суво оригано(1/2 Кафена лажица)
Сув босилек(1/2 Кафена лажица)
Рендан пармезан(1/3 Чаша)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Загрејте ја рерната на 210°C.
- Компирите измијте ги и исечете ги на кругови со дебелина од по околу половина сантиметар.
- Кромидот излупете го и исто така исечете го на кругови како компирите.
- Во намастен огноотпорен сад наредете ги круговите компир, па кромидот и сè така додека не се потрошат сите парчиња.
- Во сад измешајте го растопениот путер, маслиновото масло, зачинските билки, сол, бибер, пармезан и изгмечениот лук.
- Компирите и кромидот намачкајте ги од смесата со помош на четка за готвење и ставете ги да се печат во рерната околу 1 час додека добијат уава боја и станат крцкави на краевите.
- Послужете ги топли, одозгора со свеж сечкан магдонос и уште пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во