Рецепти
Печени смокви со сирење
Печени смокви со горгонзола и маскарпоне сирење. Поинакво предјадење кое ќе Ве изненади со својот необичен вкус.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Смоква(4 )
Горгонзола(150 Грама)
Маскарпоне сирење(75 Грама)
Балсамико оцет(1 Децилитар)
Масло(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Мед(2 Супени лажици)
Лимон(0.5 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Смоквите измијте ги убаво, не ги лупете, исечете ги на половина и ставете ги во огноотпорен сад. Додајте им малку масло, мед и сок од половина лимон и ставете да се печат на загреана рерна од 25о степени околу 5 минути.
- Горгонзолата посолете ја и забиберете ја, а потоа измешајте со маскарпоне сирењето.
- Извадете ги смоквите од рерна, нанесете врз секое парче од сирењето и печете повторно додека сирењето не се истопи и смоквите не омекнат.
- Пред послужување, врз парчињата смокви со сирење нанесете балсамико оцет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во