Рецепти
Печурки со јајца
Интересно предјадење од јајца во сос со печурки и кисела павлака со кое ќе ги изненадите гостите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(500 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Јајце(4 )
Брашно(2 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Главицата кромид ситно ја сечкаме и ја пржиме на загреано масло во тенџере на оган.
- Пречурките ги сечкаме на тенки парчиња и ги додаваме во тенџерето со омекнатиот кромид. Чешнето лук ситно го сечкаме и го додаваме во тенџерето. Посолуваме и наросуваме бибер.
- Налеваме 200 мл вода, промешуваме и вариме 20 минути.
- Во длабока чинија ставаме 150 мл вода, ги додаваме брашното и црвениот пипер и мешаме со жица.
- Размешаното брашно го додаваме во тенџерето и промешуваме. Откако сосот ќе ја добие потребната густина едно по едно ги кршиме јајцата и на око ги ставаме во тенџерето. Ја додаваме и киселата павлака.
- Откако јајцата ќе се сварат го тргаме тенџерето од оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во