Рецепти
Пеглани пиперки Ана Ѓорова

Македонска традиционална подготовка на црвени пиперки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(5 Килограми)

Морска сол(180 Грама)

Есенција(1 Чаша)

Шеќер(3 Супени лажици)

Лук(2 Главици)

Масло(250 Милилитри)

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Лукот истолчете го и магдоносот ситно исечкајте го. Промешајте ги во сад и додајте ги сите состојки освен пиперките.
  2. Пиперките измијте ги и извадете им ги дршките и семките, а потоа наредете ги во тенџере, така што ќе ставите една пиперка и одозгора една лажица од смесата и ќе покриете со друга пиперка.
  3. Така подготвените пиперки притиснете ги со нешто тешко одозгора и оставете ги да отстојат преку ноќ.
  4. Утредента наредете ги во чисти, стаклени тегли. Пиперките сами пуштаат вода.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: