Рецепти
Пеглани пиперки
Македонска традиционална подготовка на црвени пиперки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(5 Килограми)
Морска сол(180 Грама)
Есенција(1 Чаша)
Шеќер(3 Супени лажици)
Лук(2 Главици)
Масло(250 Милилитри)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Лукот истолчете го и магдоносот ситно исечкајте го. Промешајте ги во сад и додајте ги сите состојки освен пиперките.
- Пиперките измијте ги и извадете им ги дршките и семките, а потоа наредете ги во тенџере, така што ќе ставите една пиперка и одозгора една лажица од смесата и ќе покриете со друга пиперка.
- Така подготвените пиперки притиснете ги со нешто тешко одозгора и оставете ги да отстојат преку ноќ.
- Утредента наредете ги во чисти, стаклени тегли. Пиперките сами пуштаат вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во