Рецепти
Пекмез од шипки Ана Ѓорова

Сладок пекмез од шипки по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шипки(1.5 Килограм)

Шеќер(500 грама на 1 килограм исцедени шипки )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Отсечете им ги краевите на зрелите шипки и убаво измијте ги во поголемо количество на вода.
  2. Потоа ставете ги на оган во тенџере со вода и варете ги додека не омекнат.
  3. Откако ќе омекнат шипките, тргнете ги настрана и оставете ги да се оладат.
  4. Потоа пропасирајте ги и исцедете ги низ многу ситна цедалка.
  5. На процедената шипка ѝ се додава толку вода колку да се добие густина како мед. Измерете ја целата течност за да знаете колку шеќер да додадете (на 1 килограм течност се става 500 грама шеќер), па продолжете да готвите.
  6. Кога количината на течност ќе се намали за 1/3, тогаш додајте го потребното количество шеќер.
  7. Проверете дали е готов со тоа што ќе ставите лажичка од врелиот пекмез на чинија и ако фати коричка кога ќе се олади – тогаш пекмезот е готов.
  8. Ставете го врелиот пекмез во чисти, загреани тегли и затворете го со целофан или пергамент хартија.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: