Рецепти
Пекмез од шипки
Сладок пекмез од шипки по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Отсечете им ги краевите на зрелите шипки и убаво измијте ги во поголемо количество на вода.
- Потоа ставете ги на оган во тенџере со вода и варете ги додека не омекнат.
- Откако ќе омекнат шипките, тргнете ги настрана и оставете ги да се оладат.
- Потоа пропасирајте ги и исцедете ги низ многу ситна цедалка.
- На процедената шипка ѝ се додава толку вода колку да се добие густина како мед. Измерете ја целата течност за да знаете колку шеќер да додадете (на 1 килограм течност се става 500 грама шеќер), па продолжете да готвите.
- Кога количината на течност ќе се намали за 1/3, тогаш додајте го потребното количество шеќер.
- Проверете дали е готов со тоа што ќе ставите лажичка од врелиот пекмез на чинија и ако фати коричка кога ќе се олади – тогаш пекмезот е готов.
- Ставете го врелиот пекмез во чисти, загреани тегли и затворете го со целофан или пергамент хартија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во