Рецепти

Переци
Домашно печиво за одличен појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Путер(3 Супени лажици)
Квасец(20 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Ким(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Во брашното направете вдлабнатина и во неа ставете го пивскиот квасец (претходно растворен во 2 лажици млака вода), растопениот путер, чаша млака вода и ким. Од состојките замесете фино, хомогено тесто. Додавајте уште вода ако е потребно.
- Формирајте топка, покријте ја со крпа и оставете ја да отстои 2 часа на собна температура.
- Потоа тестото поделете го на повеќе врвки со дебелина од 1 см и долшина од 60 см. Секоја врвка оформете ја во вид на перек и залепете ги краевите.
- Переците наредете ги врз плех, премачкајте ги со жолчка (претходно изматена во 2 лажици вода). Посипете ги со крупна сол и ким, па оставете ги да отстојат кратко време.
- Печете ги 30 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во