Рецепти
Пилав
Стар начин на подготовка на ориз кој е толку вкусен, што со сигурност ќе сакате повторно да го подготвите како гарнир со месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(2 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Кромид(1/2 Главица)
Ориз(500 Грама)
Пилешка супа(3 Чаши)
Сол(1-2 Кафени лажици)
Шафран(1 Прстофат)
Бибер(1/4 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- Маслото и путерот ставете ги во тенџере на оган да се загреат.
- Во врелото масло додајте го кромидот и гответе додека не омекне и не стане златнокафеав, 7-8 минути.
- Измиениот ориз измешајте го со пропржениот кромид и ставете ги во огноотпорен сад.
- Во тенџере зовријте ја пилешката супа, додајте сол, шафран и бибер. Откако ќе зоврие, динстајте на намалена температура.
- Полијте го оризот со врелата пилешка супа и промешајте.
- Оризот ставете го во загреана рерна и печете 30-35 минути. Потоа извадете го од рерна, покријте со кујнска крпа 10 минути и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во