Рецепти
Пиле печено во млеко
Месото на овој начин е многу вкусно и меко, а може да го послужите со варен компир, пире или ориз по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 од околу 1,5 кг )
Кромид(1 Главица)
Брашно(2 Супени лажици)
Млеко(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути 60 + 2 часа месото да отстои
- Пилето исчистете го, измијте го и исечкајте го на делови. Потоа посолете го и оставете го да отстои најмалку 2 часа.
- Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава со масло да се пржи.
- Кога кромидот ќе биде омекнат и пожолтен, во тавата додајте ги парчињата пилешко месо, па пржете ги од двете страни.
- Потоа месото извадете го од тавата и оставете го настрана, а во тавата пржете две лажици брашно. Пржете кратко, брашното да остане бело.
- Во испрженото брашно додајте ги пилешката супа и млекото и направете крем.
- Месото се реди во огноотпорен сад, па се полева со кремот.
- Се зачинува со сол, бибер, вегета и се става во рерна, па се пече додека убаво да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во