Рецепти
Пиле во сос од копар Ана Ѓорова

Варено пилешко месо со вкусен сос од копар и кисела павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Лук(1 Главица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 )

Ловоров лист(1 )

Сол(1 Прстофат)

Путер(40 Грама)

Брашно(30 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Децилитар)

Копар(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Пилето исечете го на околу осум парчиња и ставете го да се готви во топла вода заедно со исечканата главица лук, ловоровиот лист, каранфилчето, бибер и сол.
  2. Во меѓувреме припремете го сосот; во длабока тава на загреан путер ставете го брашното, промешајте и кратко пропржете и потоа прелијте околу 5 дл од водата во која се вареше пилето. Додајте уште сол и бибер по вкус и гответе околу 5 минути додека сосот не се згусне.
  3. Потоа додајте го лимоновиот сок, павлаката и ситно исечканиот копар. За да ја зачувате полната арома на копарот, додајте го сосема на крај.
  4. Вареното пилешко ставете го на чинии, прелијте го со сосот од копар и декорирајте со кришки лимон. Послужете го со пире од компир или со варен ориз.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: