Рецепти
Пиле во сос од копар Ана Ѓорова

Варено пилешко месо со вкусен сос од копар и кисела павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Лук(1 Главица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 )

Ловоров лист(1 )

Сол(1 Прстофат)

Путер(40 Грама)

Брашно(30 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Децилитар)

Копар(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Пилето исечете го на околу осум парчиња и ставете го да се готви во топла вода заедно со исечканата главица лук, ловоровиот лист, каранфилчето, бибер и сол.
  2. Во меѓувреме припремете го сосот; во длабока тава на загреан путер ставете го брашното, промешајте и кратко пропржете и потоа прелијте околу 5 дл од водата во која се вареше пилето. Додајте уште сол и бибер по вкус и гответе околу 5 минути додека сосот не се згусне.
  3. Потоа додајте го лимоновиот сок, павлаката и ситно исечканиот копар. За да ја зачувате полната арома на копарот, додајте го сосема на крај.
  4. Вареното пилешко ставете го на чинии, прелијте го со сосот од копар и декорирајте со кришки лимон. Послужете го со пире од компир или со варен ориз.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: