Рецепти
Пиле во сос од копар
Варено пилешко месо со вкусен сос од копар и кисела павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Лук(1 Главица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Каранфилче(1 )
Ловоров лист(1 )
Сол(1 Прстофат)
Путер(40 Грама)
Брашно(30 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Кисела павлака(1 Децилитар)
Копар(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Пилето исечете го на околу осум парчиња и ставете го да се готви во топла вода заедно со исечканата главица лук, ловоровиот лист, каранфилчето, бибер и сол.
- Во меѓувреме припремете го сосот; во длабока тава на загреан путер ставете го брашното, промешајте и кратко пропржете и потоа прелијте околу 5 дл од водата во која се вареше пилето. Додајте уште сол и бибер по вкус и гответе околу 5 минути додека сосот не се згусне.
- Потоа додајте го лимоновиот сок, павлаката и ситно исечканиот копар. За да ја зачувате полната арома на копарот, додајте го сосема на крај.
- Вареното пилешко ставете го на чинии, прелијте го со сосот од копар и декорирајте со кришки лимон. Послужете го со пире од компир или со варен ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во