Рецепти
Пиле во сос од копар Ана Ѓорова

Варено пилешко месо со вкусен сос од копар и кисела павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Лук(1 Главица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 )

Ловоров лист(1 )

Сол(1 Прстофат)

Путер(40 Грама)

Брашно(30 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Децилитар)

Копар(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Пилето исечете го на околу осум парчиња и ставете го да се готви во топла вода заедно со исечканата главица лук, ловоровиот лист, каранфилчето, бибер и сол.
  2. Во меѓувреме припремете го сосот; во длабока тава на загреан путер ставете го брашното, промешајте и кратко пропржете и потоа прелијте околу 5 дл од водата во која се вареше пилето. Додајте уште сол и бибер по вкус и гответе околу 5 минути додека сосот не се згусне.
  3. Потоа додајте го лимоновиот сок, павлаката и ситно исечканиот копар. За да ја зачувате полната арома на копарот, додајте го сосема на крај.
  4. Вареното пилешко ставете го на чинии, прелијте го со сосот од копар и декорирајте со кришки лимон. Послужете го со пире од компир или со варен ориз.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: