Рецепти

Пилешка мусака со сос од рузмарин
Мусака на поинаков начин со вкусен сос. Пријатен ручек!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(стек 500 Грама)
Компир(500 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Павлака(200 Милилитри)
Бело вино(1 Чаша)
Вегета(1 Супени лажици)
Маслиново масло(1/2 Чаша)
Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )
Сол(1 Супена лажица)
Рузмарин(2 Супени лажици)
Бибер(2 Супени лажици)
Лук во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Најпрво подгответе го сосот: во сад измешајте ги маслиновото масло, сокот од лимон, лукот во прав, 1 лажица сол, 2 лажици бибер и сувиот рузмарин.
- Пилешкото месо исечкајте го на ситни коцки и оставете го да отстои еден ден во сосот од рузмарин.
- Следниот ден стекот зачинете го со вегета и пржете го во загреано масло.
- Испржениот стек извадете го и во истото масло пржете го брашното, додајте го виното и промешајте, па додајте ја и павлаката.
- Зачинете по вкус со сол и бибер и мешајте додека да се згусне како сос.
- Компирите излупете ги и исечете ги на кругови.
- Во огноотпорен намастен сад ставете еден ред компири, па стек и одозгора прелијте со сосот.
- Печете во загреана рерна на 200 степени, потоа се вади од рерна, се ренда кашкавал и јадењето се допекува уште 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во