Рецепти
Пилешки крилца во сос од пиперки
Вкусни и зачинети пилешки крилца во рерна. Послужете ги со омилениот сос и со чаша пиво.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки крилца(1 Килограм)
Црвена пиперка(5 )
Путер(70 Грама)
Сос за скара(100 Милилитри)
Брашно(100 Грама)
Ким(мелен 1/2 лажичка )
Вегета(1 и пол лажица )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пиперките испечете ги, па излупете ги и исчистете ги од дршки и семки.
- Ставете ги во блендер со 1 лажица вегета и изблендирајте ги.
- Потоа смесата ставете ја во голем сад и зачинете со сол, бибер, мелен ким и сосот за скара. Мешајте со жица додека сосот се соедини.
- Во садот со крилцата додајте го брашното и останатата вегета. Зачинете со сол и бибер по вкус и убаво измешајте да се залепат со брашното и зачините.
- Тава за печење премачкајте ја со растопениот путер, па наредете ги крилцата и печете ги 30 минути во рерна на 200°C.
- Извадете ги од рерна и премачкајте ги со сосот од печени пиперки, па вратете ги крилцата да се допечат уште 10 минути на 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во