Рецепти
Пилешко на ловечки начин
Пилешко во вкусен сос кое можете да го послужите со прилог макарони
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1 )
Буковка (печурка)(500 Грама)
Кромид(2 Главици)
Домат(2 )
Млад кромид(4 )
Брашно(200 Грама)
Бело вино(400 Милилитри)
Ловоров лист(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Пилето го сечеме на парчиња. Посолуваме и наросуваме мелен бибер. Ги набрашнуваме парчињата пилешко и ги пржиме на загреано масло во тенџере на оган. Откако ќе се испржат од двете страни ги вадиме од тенџерето.
- Главиците кромид ситно ги сечкаме и ги пржиме на преостанатата мрснотија во тенџерето на оган.
- Печурките ги сечкаме на поголеми парчиња и ги додаваме во тенџерето со омекнатиот путер. Ги додаваме и ловоровите листови и промешуваме.
- Доматите ги лупиме, ги сечкаме на коцки и ги додаваме во тенџерето.
- Младите кромитчиња ситно ги сечкаме па и нив ги додаваме во тенџерето.
- Потоа во тенџерето ги враќаме испржените парчиња пилешко и го додаваме виното.
- Откако месото ќе се свари го тргаме тенџерето од оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во