Рецепти
Пилешко рижото со грашок
Вкусен и едноставен оброк за ручек или вечера. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(400 Грама)
Ориз(150 Грама)
Грашок(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(3 )
Кари во прав(1/2 Кафена лажица)
Вода(150 мл и повеќе по потреба )
Млеко(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- На загреано масло во тава пржете го кромидот, па кога добро ќе омекне додајте ги сечканиот морков и оризот.
- Мешајте и пржете, па откако и морковите ќе омекнат додајте ги парчињата месо, а и кога месото ќе се пропржи додајте го грашокот.
- Зачинете со сол, бибер и кари, па додајте 150 мл вода и млекото. Промешајте и варете додека течноста да испари. По потреба додајте повеќе вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во