Рецепти
Пилешко со ѓумбир и шампињони
Микс од пилешко месо, шампињони, зеленчук и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(600 Грама)
Свежи шампињони(200 Грама)
Морков(3-4 )
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Боранија(200 Грама)
Зелена пиперка(8 )
Тиквичка(500 Грама)
Кари во прав(1 Супена лажица)
Ѓумбир во прав(13 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот исечете го на полумесечинки, морковите, пиперките и боранијата на стапчиња од 2-3 сантиметри, а шампињоните исечкајте ги на листови. Тиквичките исечете ги на коцкички.
- Пилешкото месо исечкајте го на мали парчиња и пржете го во врело масло додека зарумени, околу 5-7 минути. Извадете го и ставете го на топло место.
- Во истото масло испржете ги кромидот, морковите, пиперките, боранијата и печурките. Посолете и пржете додека зеленчукот омекне и додека испари водата од печурките, но немојте да препржувате.
- Во зеленчукот додајте ги месото и тиквичките, карито, ѓумбирот и по вкус, малку чили сос. Динстајте го јадењето уште 10 минути.
- Послужете со свежа салата и додаток од варени компири или ориз
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во