Рецепти
Пирошки со шунка, сирење и павлака
Вкусни пирошки со фил од шунка, сирење, кашкавал и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела павлака(250 Грама)
Компир(300 Грама)
Сирење(300 Грама)
Кашкавал(300 Грама)
Шунка(300 Грама)
Сол(1 Супена лажица)
Бибер(малку )
Путер(50 Грама)
Млеко(30 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Магдонос(малку )
Брашно(600 Грама)
Жолчка од јајце(4 )
Квасец(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Од брашното, компирот (претходно сварен и испасиран), солта, жолчките, квасецот и од топлото млеко замесете тесто и оставете го настрана да отстои.
- Во меѓувреме подгответе го филот: шунката, сирењето и кашкавалот исечкајте ги на ситни коцки, зачинете со бибер и сол, додајте исечкан магдонос и павлака. Соединете ја смесата.
- Тестото расукајте го и сечете го на правоаголници. На средина од секој правоаголник по должина ставете од филот и обликувајте ги пирошките.
- Пирошките пржете ги во загреано масло од двете страни додека убаво заруменат, а потоа редете ги на салфетка за да впие од вишокот маснотија.
- Пирошките се послужуваат топли со доматен сос и магдонос, со павлака и кисели краставички или со сос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во