Рецепти

Пита од палачинки со домати
Инетресен ручек со палачинки со доматен и бешамел сол
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(70 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(1,5 Децилитри)
Доматно пире(700 Грама)
Кромид(1 Главица)
Рендан кашкавал(50 Грама)
Лук(1 Чешне)
Путер(50 грама (за бешамелот) )
Брашно(50 грама (за бешамелот) )
Млеко(1/2 литар (за бешамелот) )
Кисела павлака(2 децилитри (за бешамелот) )
Сирење(200 грама (за бешамелот) )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Варете го доматното пире со 3 лажици масло, лукот, кромидот и босилекот (сите исечкани) и малку сол половна час.
- Изматете ги јајцата со малку сол и брашното, па додавајте го млекото и мешајте се додека не добиете хомогена смеса.
- Со масло премачкајте една тава со дијаметар од 12 цм, додајте малку од смесата и пржете тенка палачинка. Продолжете на истиот начин се додека не го потрошите тестото.
- Намастете една тава со масло и наполнете ја во слоеви со палачинките, доматниот сос, бешамелот (250 мл) и ренданиот кашкавал.
- Ставете ја тавата во рерна загреана на 200 степени и печете ја питата 10 минути.
За бешамел сосот:
- Во тава се топи путерот и се пропржува брашното многу кратко и со постојано мешање. Се додава млеко и се готви на умерена температура додека смесата не згусне.
- Се додаваат киселата павлака и ренданото сирење (употребете посуво сирење) и повторно се промешува и готви додека не се добие посакуваната густина на сосот. Може по желба да додадете и малку лукче и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во