Рецепти
Пита со кромид и печурки
Вкусна пита со готови кори и фил од печурки, за која не Ви е потребно многу време и напор
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Килограм)
Свежи шампињони(600 Грама)
Готови кори(1 Килограм)
Газирана вода(1/2 Литар)
Масло(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Кромидот се сечка и се пржи со една чаша вода и со малку масло додека да омекне.
- Потоа се додаваат сечканите печурки, вегетата и биберот.
- Готовите кори се редат една по една, се попрскуваат со киселата вода и маслото кои претходно е потребно да ги растворите во чаша. На секоја трета кора се нанесува од филот со печурки и кромид.
- Откако ќе се наредат корите, питата се сече на коцки или на баклави по желба.
- Во еден сад се става масло да зоврие на оган и со него се преливаат корите.
- На крај врз корите се истура една чаша кисела вода во која претходно е додадено едно ќесиче прашак за печиво.
- Така приготвената пита се остава да отстои 15-20 минути и потоа се пече. Се служи и топла и изладена.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во