Рецепти
Пита со кромид и печурки Ана Ѓорова

Вкусна пита со готови кори и фил од печурки, за која не Ви е потребно многу време и напор

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Килограм)

Свежи шампињони(600 Грама)

Вегета

Бибер

Готови кори(1 Килограм)

Газирана вода(1/2 Литар)

Масло(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Кромидот се сечка и се пржи со една чаша вода и со малку масло додека да омекне.
  2. Потоа се додаваат сечканите печурки, вегетата и биберот.
  3. Готовите кори се редат една по една, се попрскуваат со киселата вода и маслото кои претходно е потребно да ги растворите во чаша. На секоја трета кора се нанесува од филот со печурки и кромид.
  4. Откако ќе се наредат корите, питата се сече на коцки или на баклави по желба.
  5. Во еден сад се става масло да зоврие на оган и со него се преливаат корите.
  6. На крај врз корите се истура една чаша кисела вода во која претходно е додадено едно ќесиче прашак за печиво.
  7. Така приготвената пита се остава да отстои 15-20 минути и потоа се пече. Се служи и топла и изладена.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: