Рецепти
Пита со маслинки и печурки
Одлична комбинација!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(250 Грама)
Црни маслинки(200 Грама)
Свежи шампињони(400 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(4 )
Крем сирење(100 Грама)
Лебни трошки(2 Супени лажици)
Кисела павлака(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот испржете го на загреано масло во тава на оган.
- Откако кромидот ќе омекне, додајте ги сечканите печурки и зачинете со сол и бибер.
- Додајте ги и сечканите маслинки без семки.
- Во друг сад искршете ги јајцата, додајте го крем сирењето и павлаката. Зачинете со сол и бибер и мешајте ја смесата со жица да се соедини.
- Додајте ја смесата од тавата во смесата со јајца и добро соединете го филот.
- На набрашнета површина со сукало развлечете кора од лиснатото тесто и ставете ја во тркалезен намастен и набрашнет калап за печење.
- Наросете ја кората со лебните трошки и нанесете го филот.
- Краевите на кората свиткајте ги кон внатрешноста на калапот формирајќи витка.
- Печете ја питата во рерна на 180 степени, околу 30 минути или додека да добие убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во