Рецепти
Пита со месо и кисела павлака
Пита со готови кори, месо и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(250 Грама)
Масло(1.5 Децилитри)
Лук(3 Главици)
Мешано мелено месо(400 Грама)
Јајце(2 )
Кисела павлака(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Излупениот и ситно сечканиот лук малку пропржете го во тава со загреано масло. Откако ќе омекне, додајте мелено месо, сол, бибер и гответе околу 20 минути.
- Потоа оставете го месото настрана да се олади и измешајте го со матените јајца и киселата павлака.
- Во добро намастена тепсија ставете еден лист од готовите кори, додајте од припремениот фил и прекријте со друга кора. Повторете додека не се потроши филот и тестото и завршете со готова кора.
- Прелијте ја питата со масло и печете ја на 200°C околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во