Рецепти
Пита со шампињони Ана Ристеска

Вкусна и лесна пита со шампињони, одлично предјадење за целото семејство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(2 Пакувања)

Свежи шампињони(1 Килограм)

Шунка(400 Грама)

Јајце(2 )

Масло

Сол

Бибер

Хопла(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. На набрашнета работна површина, се расукува едно лиснато тесто па се става во плех.
  2. Шампињоните се сечат на парчиња со средна големина. Се става масло во тава и се остава добро да се загрее.
  3. Шампињоните се ставаат во тавата и се пржат на умерен оган. Се зачинуваат по вкус, се промешуваат и се продолжува со пржење додека испари течноста.
  4. За тоа време, во друга тава со малку масло се пржи шунката, исечкана на коцкички.
  5. Шампињоните се тргаат од оган, се додава испржената шунка и се меша со лажица за да се изедначат состојките.
  6. Приготвената смеса се истура врз лиснатото тесто во плехот.
  7. Јајцата и павлаката се матат со миксер, па половина од смесата се прелева врз филот.
  8. Се расукува и вториот дел од лиснатото тесто, се става одозгора, па се прелева со остатокот ос смесата од павлака и јајца.
  9. Се пече на загреана рерна на 250 степени, 10 минути. Температурата се намалува на 200 степени и се пече уште 25 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: