Рецепти
Пита со шампињони
Вкусна и лесна пита со шампињони, одлично предјадење за целото семејство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(2 Пакувања)
Свежи шампињони(1 Килограм)
Шунка(400 Грама)
Јајце(2 )
Хопла(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- На набрашнета работна површина, се расукува едно лиснато тесто па се става во плех.
- Шампињоните се сечат на парчиња со средна големина. Се става масло во тава и се остава добро да се загрее.
- Шампињоните се ставаат во тавата и се пржат на умерен оган. Се зачинуваат по вкус, се промешуваат и се продолжува со пржење додека испари течноста.
- За тоа време, во друга тава со малку масло се пржи шунката, исечкана на коцкички.
- Шампињоните се тргаат од оган, се додава испржената шунка и се меша со лажица за да се изедначат состојките.
- Приготвената смеса се истура врз лиснатото тесто во плехот.
- Јајцата и павлаката се матат со миксер, па половина од смесата се прелева врз филот.
- Се расукува и вториот дел од лиснатото тесто, се става одозгора, па се прелева со остатокот ос смесата од павлака и јајца.
- Се пече на загреана рерна на 250 степени, 10 минути. Температурата се намалува на 200 степени и се пече уште 25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во